Japan Open Café: uitdagingen van taal

We focussen in deze editie van het Japan Open Café op taal in literatuur. Hoe kijken vertalers naar het verschil tussen Nederlands en Japans? Welke uitdagingen komen zij tegen en hoe gaan ze hiermee om? In een informele setting gaan we in gesprek met twee literair vertalers, Elbrich Fennema (vertaalt van Japans naar het Nederlands) & Yumiko Kunimori (vertaalt van Nederlands naar het Japans), die hun ervaring en perspectief hierover zullen delen.

Dit JOC is interessant voor liefhebbers van taal, literatuur, communicatie en/of Japan. We bespreken deze thema’s aan de hand van de verschillen tussen de Japanse en Nederlandse taal. Het is niet nodig om goed Japans te begrijpen om de discussie te kunnen volgen. Vanwege dit specifieke onderwerp kiezen we er echter wel voor om de voertaal van deze editie eenmalig Nederlands te maken.

Sprekers

Elbrich Fennema

Elbrich Fennema vertaalt romans van Haruki Murakami uit het Japans. Haar jongste wapenfeit is de vertaling, samen met Luk van Haute, van De moord op Commendatore, de recentste roman van Haruki Murakami (騎士団長殺し, februari 2017). Zij vertelt hier ook over op haar website: waar ik over denk als ik Murakami vertaal. Elbrich studeerde Japans aan de Universiteit Leiden en woonde van 1984 tot 1993 in Tokio. Daar was ze correspondent voor de radio, het NRC Handelsblad en de GDP.

Yumiko Kunimori

Yumiko Kunimori is in Tokio geboren en opgegroeid. Tijdens haar leven als uitvoerend musicus in de jaren negentig groeide haar interesse voor de Nederlandse taal en begon zij te werken als vertaler Nederlands-Japans. Als erkend literair vertaler bij het Nederlands Letterenfonds heeft zij Oeroeg van Hella Haasse naar het Japans vertaald, welke in 2017 is gepubliceerd. Daarnaast verzorgt zij rondleidingen en workshops in het Japanmuseum SieboldHuis.

Details

Woensdag 30 mei

Welkom vanaf 18:30u, presentaties van sprekers starten rond 19:30u (tot ongeveer 20:00/20:15u, vervolgd met borrel in de foyer)

In het KoorenhuisPrinsegracht 27, Den Haag

Informele netwerkbijeenkomst met 2 gastsprekers

Iedereen met een zakelijke interesse in Japan

Bijdrage: €5. We vragen dit om organisatorische kosten en de lokatiekosten te kunnen dekken. Betaling kan per pin (bij voorkeur) of contant.

Over het Japan Open Café

Wij op zoek naar iemand die graag meehelpt met de organisatie van het Japan Open Café. Lijkt u dit leuk, of heeft u vragen? Beantwoord dan deze e-mail, of stuur een bericht naar alumnikai@gmail.com

Het Japan Open Café verwelkomt iedereen met een (zakelijke) interesse in Japan. Met het JOC creëren we een platform voor professionals met een Japan-interesse (Japanologen, en export managers, beleidsmedewerkers, ondernemers, studenten) die meer willen weten over Japan en/of die in hun werk met Japan te maken hebben én op zoek zijn naar verdieping over dit land. Het Japan Open Café biedt daarmee gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en kennis uit te wisselen over Japan.

 

Japan Open Café: November editie: Nederlandse & Japanse videogamesindustrie

Het is alweer zover, de allerlaatste Japan Open Café van 2016! Deze zal plaatsvinden in Amsterdam op 30 november 2016.

Over de spreker
Martijn van Zwieten is mede-oprichter en voorzitter van Rangemu, een stichting die zich inzet voor een betere relatie tussen de Nederlandse en Japanse videogamesindustrie. In 2016 hebben ze voor het eerst een handelsmissie naar Tokyo georganiseerd voor Nederlandse gamebedrijven. Tijdens het café zal hij uitleggen hoe dat precies werkt en wat het oplevert.

Locatie
We sluiten de reeks Japan Open Cafés van 2016 af in Amsterdam. Vanaf 18:00 bent u van harte welkom in het Lloyd Hotel, gevestigd aan de Oostelijke Handelskade 34.

Over het Japan Open Café
Het Japan Open Café heet iedereen met een interesse in Japan welkom! Wij hebben als doel om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die zakelijk of uit interesse met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook. Wij willen de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende sectoren en uiteenlopende achtergronden.

Tot ziens op 30 november!

https://www.facebook.com/events/423638301093480/

Japan Open Café met Anoek de Groot

Op 20 april vindt het volgende Japan Open Café plaats, met deze keer een bijzondere spreker.

Anoek de Groot is auteur en fotograaf. Ze publiceerde recent haar debuut ‘NACHTWILD’ bij uitgeverij Elmar. Ze studeerde af als kunstenares in grafiek aan de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag. Na een aantal jaren vertrok ze naar Japan om er te dansen in nachtclubs. Wat ze niet wist is dat ze acht jaar zou wegblijven. Het begin van een nomadenbestaan. De twee jaar intensief nachtleven in Japan hebben geleid tot het boek ‘NACHTWILD’ naar aanleiding van dagboeken, foto’s en video opnamen die ze op zolder vond. Over deze innerlijke reis om ‘thuis te komen’, deed ze vijf jaar.

Op het Japan Open Café wordt Anoek geïnterviewd door Arjan Peters, literatuurcriticus en redacteur van de Volkskrant, over dit boek dat een inkijk geeft in een relatief onbekend onderdeel van de Japanse samenleving.

Dit interview is een onderdeel van de avond, en vindt plaats om ongeveer 18:30/18:45. Voor en na het interview is er natuurlijk volop gelegenheid om te netwerken en kennis te maken met de andere Japan Open Café bezoekers. Ook is er de mogelijkheid om het boek op deze avond te kopen. Het Japan Open Café is gratis toegankelijk.

Over het Japan Open Café
Het Japan Open Café heet iedereen met een interesse in Japan welkom! Wij hebben als doel is om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die zakelijk of uit interesse met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook. Wij willen de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende sectoren en uiteenlopende achtergronden.

Meer over NACHTWILD
Lees hier meer over het boek: http://www.anoekdegroot.com/over-nachtwild/