Guus Rijven – draak van het wit

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

De tentoonstelling is te zien van 19 september – 20 december 2020 in De Ketelfactory te Schiedam. Meer informatie op de website.

Hoofdstraat 44
3114 GG Schiedam (NL)
+31 (0)10 473 81 23
info@deketelfactory.nl

Nagasaki Junior Orchestra

Deze zomer zal er een delegatie van de Nagasaki Junior Orchestra een bezoek brengen aan Leiden. Naast dat zij zullen genieten van onze mooie stad en natuurlijk een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Japanmuseum SieboldHuis, willen de kinderen ook graag iets doen voor de mensen van Leiden.

Er zullen op zaterdag 24 augustus twee concerten gegeven worden. Om 14:00 zal er een mini-concert gegeven worden als voorproefje op het optreden ’s avonds in de BplusC locatie Bibliotheek Nieuwstraat. ’s Avonds zal er in Het Leidse Volkshuis onder auspiciën van Burgemeester Lenferink en ambassadeur Inomata (Ambassadeur van Japan in Nederland) vanaf 16:00 een concert gegeven worden. Toegang voor beide concerten is gratis.

Tijdens het avondconcert zullen de kinderen ook samen optreden met leden van het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek. Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek en Nagasaki Junior Orchestra hebben gezamenlijk een stuk uitgezocht en apart van elkaar geoefend. Ze zullen elkaar in de week voor het concert voor het eerst ontmoeten om samen nog een paar keer te oefenen.

Kawahara Keiga – kamerscherm “Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki”

Een onbekend en volstrekt uniek topstuk van de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga (c.1786-c.1860) is recent ontdekt en aangekocht door het Nationaal Museum van Wereldculturen. Conservatoren troffen het manshoge kamerscherm (acht panelen van samen bijna 5 meter breedte) van grote kunsthistorische betekenis aan in privébezit. De voorstelling toont de baai van Nagasaki met daarin de Nederlandse handelspost op het eilandje Deshima in 1836. Het wordt een sleutelstuk binnen de Japan-collectie van Museum Volkenkunde.

Omotemonbashi: 24 & 25 November: Opening brug

Prinses Laurentien bezoekt op 24 november de openingsceremonie van een hernieuwde historische brug in Japan. De Omotemonbashi brug verbond in de zeventiende en negentiende eeuw Nagasaki met het eiland Dejima, waar een Nederlandse handelspost was gevestigd.

De brug is voor de Japanners van belangrijke historische betekenis. Tijdens de nationale isolatie van Japan, was de Nederlandse handelspost op Dejima (van 1641 tot 1859) een belangrijke informatiebron voor het land. Het eiland was de enige verbinding met de westerse wereld en via de Nederlanders bleef Japan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het eiland is geregistreerd als nationaal erfgoed en trekt jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers.

Link: https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/prinses-laurentien-naar-nagasaki-voor-brug-1.1441906

En http://nagasakidejima.jp/archives/10332

Facebook: https://www.facebook.com/nagasakidejima/

Nagasaki Kunchi Festival

The Nagasaki Kunchi is a festival that has been held annually since 1634. It’s a citywide event that draws participation from 59 neighborhoods of Nagasaki. Each neighborhood has a unique dance that’s performed at the festival once every 7 years. Each year 8 or 9 neighborhoods perform.

Many of the dances have hundreds of years of history behind them. Some display influences from Holland, China and Portugal. Dances incorporate large props known as Katsugimono that are held by dancers and weigh more than a ton. Several of these are boats with European designs. Others include unique items such as 19th century mechanical puppets.

The entire city has a party atmosphere for the three nights of the festival. Each neighborhood has floats that they parade through town. The float teams visit each business in their neighborhood to pay their regards. This has roots in a tradition that was begun in the 17th century to find hidden Christians. Locals were expected to open their homes to the community for the festival. Government spies were sent to look for signs of Christian influences in each home. Christianity was illegal in Japan for much of the Edo-era.

The modern festival is considered of a celebration of Nagasaki’s rich multicultural history.

IMG_20160722_172348

Yume no Taiken (夢の体験) Nagasaki Homestay

In navolging van 2014 zullen er ook dit jaar weer in de zomervakantie 16 leerlingen uit Nagasaki op Homestay komen in Leiden. De leerlingen zullen van 19 tot 22 augustus verblijven bij gezinen van de Leidse Alumni Vereniging “Van hier tot Tokyo”. Op 19 augustus zullen de kinderen onder andere een bezoek brengen aan het stadhuis, Japanmuseum SieboldHuis en Museum Volkenkunde. In het museum Volkenkunde staat ook een ontmoeting met Leidse middelbare scholieren op het programma. ’s Avonds zullen de leerlingen een weekend verblijven bij hun Homestay families.