Het Spoor Terug; Terug naar Deshima, deel 2

Eeuwenlang was Deshima het Japanse venstertje op het Westen, en omgekeerd was het eiland voor het Westen het venstertje op Japan. En dat was allemaal te danken aan de VOC. In Japan leert ieder kind nog altijd over de VOC en de Hollandse handelspost in Deshima. Marten Minkema toog naar het eiland en maakte een documentaire-tweeluik. Deze zondag deel twee van ‘Terug naar Deshima’.

Het Spoor Terug; Terug naar Deshima, deel 1

Eeuwenlang was Deshima het Japanse venstertje op het Westen, en omgekeerd was het eiland voor het Westen het venstertje op Japan. En dat was allemaal te danken aan de VOC. In Japan leert ieder kind nog altijd over de VOC en de Hollandse handelspost in Deshima. Marten Minkema toog naar het eiland en maakte een documentaire-tweeluik. Deze zondag deel één van ‘Terug naar Deshima’.

Komende zondag 18 december zal deel twee te horen zijn tussen 10:00 en 12:00 op Radio 1.

Japan Open Café: November editie: Nederlandse & Japanse videogamesindustrie

Het is alweer zover, de allerlaatste Japan Open Café van 2016! Deze zal plaatsvinden in Amsterdam op 30 november 2016.

Over de spreker
Martijn van Zwieten is mede-oprichter en voorzitter van Rangemu, een stichting die zich inzet voor een betere relatie tussen de Nederlandse en Japanse videogamesindustrie. In 2016 hebben ze voor het eerst een handelsmissie naar Tokyo georganiseerd voor Nederlandse gamebedrijven. Tijdens het café zal hij uitleggen hoe dat precies werkt en wat het oplevert.

Locatie
We sluiten de reeks Japan Open Cafés van 2016 af in Amsterdam. Vanaf 18:00 bent u van harte welkom in het Lloyd Hotel, gevestigd aan de Oostelijke Handelskade 34.

Over het Japan Open Café
Het Japan Open Café heet iedereen met een interesse in Japan welkom! Wij hebben als doel om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die zakelijk of uit interesse met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook. Wij willen de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende sectoren en uiteenlopende achtergronden.

Tot ziens op 30 november!

https://www.facebook.com/events/423638301093480/

Kunisada, drama en schoonheid

Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‘Kunisada. Drama en schoonheid’. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een Europese primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada’s oeuvre.

De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Bezoek beide delen om de artistieke ontwikkeling van Kunisada optimaal te ervaren. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren wordt zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.
Deel I: 9 december 2016 t/m 22 januari 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1805 tot 1828
Deel II: 24 januari 2017 t/m 5 maart 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1829 tot 1865

Link: http://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/detail/kunisada._drama_en_schoonheid

Locatie: Rapenburg 19, 2311 GE Leiden

Helden in Japanse prenten

JAPANSE HELDEN

Tal van helden zijn er te vinden in de Japanse geschiedschrijving. Grote generaals die belangrijke veldslagen voerden en slimme krijgers die de keizer verdedigden tegen onheil als ziekten of tegen angstaanjagende, vaak mythische beesten. De populaire verhalen rondom deze helden vonden hun weerslag in prenten en als illustraties in boeken. De meerkleurige houtsnede, als enkele prent of als drieluik, leende zich uitstekend voor spectaculaire weergaven van de momenten van actie.

Museum Volkenkunde; 1 september 2016 t/m 29 januari 2017: Helden in Japanse prenten.

https://volkenkunde.nl/

Strijd om de macht – Prenten van TAKEDA HIDEO

Japanmuseum SieboldHuis toont van 10 september tot en met 27 november 2016 een inspirerende tentoonstelling waarin een hedendaagse kijk op een klassiek Japans onderwerp gegeven wordt. De tentoonstelling ‘Strijd om de macht. Prenten van Takeda Hideo’ toont prenten van deze hedendaagse Japanse kunstenaar over het klassieke verhaal van de Genpei-oorlog, de strijd tussen de families Taira en Minamoto aan het eind van de 12e eeuw.

De serie illustraties die in de tentoonstelling ‘Strijd om de macht’ getoond wordt, brengt het verhaal van de Genpei-oorlog in beeld. Deze oorlog (1180-1185) was een conflict aan het einde van de Heian-periode tussen de families Taira en Minamoto. Het is sindsdien een inspiratiebron voor kunstenaars en schrijvers. Ook Takeda liet zich inspireren en maakte een reeks werken die in deze tentoonstelling te zien zijn.

Hideo Takeda (1948) staat bekend om zijn ’bizarre beelden’. Zijn werk is vaak doorspekt met fantasievolle erotiek. De kunstenaar ziet zichzelf het liefst als cartoonist, die een flexibele stijl hanteert om zo zijn boodschap beter over te kunnen brengen. Om een breed publiek te bereiken laat Takeda zijn tekeningen drukken, volgens de silkscreen-techniek. Deze methode doet sterk denken aan Japanse houtsneden (ukiyo-e).

Takeda’s prenten doen denken aan de de heroïsche houtsneden van Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), maar hebben een satirische ondertoon. Door het gebruik van erotiek en een grafische stijl geeft Takeda’s werk een hedendaagse kijk op de oude strijd. Zoals te zien in zijn bekendste prent ‘Een waaier als doel’, waar een naakte vrouw in een mast hangt en de getatoeëerde krijger Tamamoto met zijn paard door een zee gevormd door lichamen waadt. De serie Genpei-prenten van Takeda worden verder geroemd om de zorgvuldige detaillering en spannende verbeelding van de strijd om de macht.

Gelijktijdig met ‘Strijd om de Macht. Prenten van Takeda Hideo’ worden de hedendaagse en realistische stillevens van Debora Makkus naast het kwetsbare traditionele porselein uit de Edo-periode getoond in de tentoonstelling ‘Arita. Schilderijen van Debora Makkus’.

http://www.sieboldhuis.org

Japan & Nederland: Een fotografie wedstrijd

Reserveer de datum!

De opening van de tentoonstelling “Japan & the Netherlands: A Photography Competition” zal plaatsvinden in het Japanmuseum SieboldHuis, te Leiden op onderdag 27 oktober 2016, vanaf 15 uur.

Tevens zal er een prijsuitreiking plaatsvinden en de drie beste foto’s zullen erkenning en prijzen ontvangen.

photo

Wat?: Opening tentoonstelling en prijsuitreiking

Waar?: Japan Museum Sieboldhuis, Rapenburg 19, Leiden

Wanneer?: Donderdag 27 oktober 2016, vanaf 15.30 uur


Meer details zullen vrijgegeven worden bij een officiële uitnodiging.

Zoet Hirado Ontsluiert

blog-sweet

The Unveiling of Sweet Hirado

200 years ago in Hirado, the reigning Matsura family had a scroll made. Decorated with 100 different sweets, it was called the Encyclopaedia of 100 Sweets. if you look careful at the sweets on the scroll you will not see an old,

but a new, innovative and creative world influenced by far away countries. This encyclopaedia was the inspiration to create a new chapter in the local culture of Hirado and to connect it with the world again.

Dutch creators were invited for a new project: Sweet Hirado.

Before presenting Sweet Hirado in the Netherlands and Europe in 2017 a special presentation will be hold in Hirado with cooperation from the 41st generation of Matsura family and

the two Dutch designer teams INA-MATT and Roosmarijn Pallandt. The 24 sweets and the accompanying plates and other Mikawachi porcelain tea ceremony items that were created for Sweet Hirado will presented

in the form of a newly created Dutch Tea ceremony.

The history, present and future. This moment will bring them together and form the start of a new story. We hope you can be part of it.

a  project organized as part of the 2016-2017Holland Kyushu year http://hollandkyushu.com/en/

Sweet Hirado_ Japan’s Island of Sweets

http://sweethirado.com/

  1. Nederlandse Thee Ceremonie’ in Hirado

Time: 23 October 2016 (Sun), 10:00~16:00

Place: Pakhuis – Hirado Dutch Trading Post (Okubo 2477, Hirado)

Matsura Historical Museum (Kagamigawa 12, Hirado)

*Included Tickets* ¥8,000

Koicha (Thick Tea): Pakhuis – Hirado Dutch Trading Post / 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00,  (6 Sessions)

Usucha (Thin Tea):  Kanuntei Tea House

Tenshin Eet Smakelijk (Tea Ceremony Lunch in Dutch Style): Chobotei Restaurant

Coupons: Free Entrance to the Matsura Historical Museum & Free Entrance to the Hirado Dutch Trading Post

 “Tea and Talk・Sweet Hirado” in SHIBAURA HOUSE

Time: 1st November 2016 (Tue), 19:00~21:00
Place: 5F, SHIBAURA HOUSE 3-15-4 Shibaura Minato-ku, Tokyo, Japan, 108-0023
(google map: https://goo.gl/maps/9Tng2)
Participation fee: ¥2,000 ( with Wine, Cheese, Tea, Sweets)

inquires and details : http://www.shibaurahouse.jp/event/detail/156

s c