Nagasaki Meet&Greet

De delegatie uit Nagasaki o.l.v. de honorair consul de heer Shimazaki heeft een mooie dag in Leiden achter de rug. Gelukkig deed april wat hij wil, maar deze keer in de positieve zin des woords.

De delegatie begon met een bezoek aan het Japanmuseum SieboldHuis, waar ze welkom werden geheten door directeur Kris Schiermeier en Kuniko Forrer. Na het bekijken van de collectie en een mooi fotomoment in de binnentuin, werd koers gezet richting de Hortus Botanicus over een zonnig Rapenburg.

Bij de Hortus Botanicus werden ze ontvangen door Carla Teune, die de tuinen en vooral de Japanse planten en bomen in de Hortus aan de groep geïntroduceerd heeft.

Bij de kade van de Hortus onder de sterrenwacht lag een boot van de Leidse Rederij gereed om de groep onder het genot van een lunch naar het Museum Volkenkunde te brengen. Aldaar werden ze opgewacht door conservator Daan Kok en directeur Stijn Schoonderwoerd. Naast de vaste Japan collectie had de groep het geluk dat net de tentoonstelling “Cool Japan” vorige week geopend was. De groep kreeg ook nog een tour door het depot alwaar bijzondere prenten uit Japan te zien zijn.

Vervolgens ging het weer door de zonnige Leidse grachten naar het Arsenaal. Alwaar zo een 60-tal mensen de groep stonden op te wachten. In het Arsenaal was er een samenzijn met onder anderen docenten en studenten Japanse studien, studievereniging Japanse Studien LVSJK Tanuki, Alumni vereniging Japanse Studien Leidse AlumniKai “Van hier tot Tokyo”, Universiteit Leiden, LUMC, Gemeente Leiden, en Leids bedrijfsleven. Ook wethouder Paul Dirkse was van de partij.

Er kon genoten worden van de beste haring van Nederland van Atlantic en een hapje en drankje van het Japanmuseum SieboldHuis.

De Leidse dansgroep Japanse Yosakoi dans kreeg van de delegatie een speciaal gemaakte vlag uitgereikt, welke tijdens de optredens gebruikt kan worden, waarna er natuurlijk een optreden volgde.

De middag werd afgesloten met een optreden van Jazzduo “Just as Jazz” Annelies de Bruin op zang en Sophie Anglionin op piano. Zij brachten het nummer Yuki no Hana van Mika Nakashima ten gehore.

Na een kort afscheid zette de delegatie koers naar het stadhuis, alwaar zij ontvangen zijn door burgemeester Lenferink.

Via deze weg bedanken wij allen die deze schitterende dag mogelijk hebben gemaakt.

Leidsch Dagblad: Vriendschap Japan-Leiden bezegeld met haring

https://www.leidschdagblad.nl/leiden-en-regio/vriendschap-japan-leiden-bezegeld-met-haring-video

 

 

Meet & Greet Nagasaki

19 Apr 2017 15:00 – 17:00

Meet & Greet Nagasaki

Het Arsenaal, Leiden

 

Het is mij een genoegen u te mogen uitnodigen voor de Meet & Greet met onze vrienden van de Nagasaki Dutch Friendship Association.

Meet & Greet Nagasaki Dutch Friendship Association

Woensdag 19 april 2017

15 uur tot 17 uur (deur open 14:30 uur)

Het Arsenaal, Arsenaalstraat 1, Leiden

Wegens een beperking op het aantal deelnemers vragen wij u zich aan te melden voor donderdag 13 april 2017. Aanmelden kan via dit online formulier.

In het kader van de vriendschapsband Leiden – Nagasaki zal op 19 april aanstaande voor de tweede maal een delegatie uit Nagasaki een bezoek brengen aan Nederland. De delegatie zal bestaan uit de Honoraire Consul der Nederlanden de heer Shimazaki, de Nagasaki Dutch Friendship Association, bedrijfsleven, pers, Nagasaki Universiteit en Nagasaki prefectuur.

De Leidse Vrienden van Nagasaki organiseert in samenwerking met Universiteit Leiden, Japan Studies, Studievereniging LVSJK Tanuki, alumnivereniging Leidse Alumni Kai “van hier tot Tokyo” en dansgroep Raiden Yosakoi de Meet & Greet.

Tijdens de Meet & Greet zullen er versnaperingen zijn en enkele toespraken. Tevens is er de mogelijkheid om uw bedrijf of organisatie te presenteren. Voor details neemt u gaarne contact op met onze secretaris onder ronald.hilhorst@leiden-nagasaki.nl.

Vooral is er de gelegenheid om in contact te komen met onze vrienden uit Nagasaki. Er zullen alumni en studenten van Japan Studies aanwezig zijn om eventuele culturele en linguïstische barrières te overwinnen.

De Leidse Japanse dansgroep “Raiden Yosakoi” zal een optreden verzorgen.

De Nagasaki Dutch Friendship Association zal de gehele dag in Leiden zijn. In samenwerking met Japanmuseum SieboldHuis, Hortus Botanicus Leiden, Museum Volkenkunde, Gemeente Leiden zal er een gevarieerd programma aan hen worden aangeboden. De Leidse Rederij biedt hen vervoer aan tussen de Hortus Botanicus, Volkenkunde en Het Arsenaal.

Graag zien wij u op woensdag 19 april in het Arsenaal!

Met hartelijke groet,

namens het bestuur,

Kris Schiermeier,

Voorzitter Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki (SLVN).

Het  bezoek van de groep uit Nagasaki wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leiden, Lipsius; March 30, 13:00 – 17:30 hours: Asia and the Dutch: 400 years of interactions across the globe

On the 30th of March, the Historical Study Association and Chinese Study Association will jointly organize a symposium that aims to highlight the interactions that were of major importance in shaping the heritage that is marked by a unique blend of Dutch an Asian influence and changing interactions for nearly half a century. It is part of the Leiden-Asia year, that celebrates the old and enduring relationship between the Dutch and Asia. The themes that they’d like to discuss are:
> Diplomatic relationships between Asia and the Netherlands

> Scramble for the spices: trade, diplomacy, knowledge exchange and war at the Southeast Asian trade hub of Makassar

> The migration history of the Chinese Indonesians to the Netherlands
> World War Two and the Crisis of Empire in Asia (Dr. Ethan Mark, specialized in modern Japanse history with particular expertise in Japanse imperialism and the social and cultural history of the 1920s-1940s)

Facebook: https://www.facebook.com/events/1670042623296906/

Link: http://www.leidenasiayear.nl/

Address: Cleveringaplaats 1, 2311 ES Leiden

19 april 2017: reserveer de datum

Op woensdag 19 april 2017 zal de Japans Nederlandse Vrienschaps Organisatie uit Nagasaki zijn tweejaarlijkse bezoek afleggen aan Leiden. De leden zullen een bezoek brengen aan burgemeester de heer Henri Lenferink, en zullen verder Japan Museum SieboldHuis, Museum Volkenkunde en de Hortus Botanicus aandoen. Vertegenwoordigers van de universiteit Leiden, Japan studies, Studenten en Alumni van o.a. LVSJK Tanuki en de Leidse Alumni Kai “Van Hier tot Tokyo”, Leidse organisaties en bedrijfsleven en dansgroep Yosakoi Raiden zullen de gelegeheid krijgen om kennis te maken met gerelateerde organisaties en bedrijven uit Nagasaki in een Meet & Greet bijeenkomst georganiseerd door de Leidse Vrienden van Nagasaki.

Reserveer de datum alvast in uw agenda:

woensdag 19 april 2017,

15:00 – 17:00

Het Arsenaal, Arsenaalstraat 1, Leiden

Wilt u op de hoogte blijven van dit event en een uitnodiging ontvangen, schrijf u dan in voor onze mailinglijst.

 

Het Spoor Terug; Terug naar Deshima, deel 2

Eeuwenlang was Deshima het Japanse venstertje op het Westen, en omgekeerd was het eiland voor het Westen het venstertje op Japan. En dat was allemaal te danken aan de VOC. In Japan leert ieder kind nog altijd over de VOC en de Hollandse handelspost in Deshima. Marten Minkema toog naar het eiland en maakte een documentaire-tweeluik. Deze zondag deel twee van ‘Terug naar Deshima’.

Het Spoor Terug; Terug naar Deshima, deel 1

Eeuwenlang was Deshima het Japanse venstertje op het Westen, en omgekeerd was het eiland voor het Westen het venstertje op Japan. En dat was allemaal te danken aan de VOC. In Japan leert ieder kind nog altijd over de VOC en de Hollandse handelspost in Deshima. Marten Minkema toog naar het eiland en maakte een documentaire-tweeluik. Deze zondag deel één van ‘Terug naar Deshima’.

Komende zondag 18 december zal deel twee te horen zijn tussen 10:00 en 12:00 op Radio 1.

Japan Open Café: November editie: Nederlandse & Japanse videogamesindustrie

Het is alweer zover, de allerlaatste Japan Open Café van 2016! Deze zal plaatsvinden in Amsterdam op 30 november 2016.

Over de spreker
Martijn van Zwieten is mede-oprichter en voorzitter van Rangemu, een stichting die zich inzet voor een betere relatie tussen de Nederlandse en Japanse videogamesindustrie. In 2016 hebben ze voor het eerst een handelsmissie naar Tokyo georganiseerd voor Nederlandse gamebedrijven. Tijdens het café zal hij uitleggen hoe dat precies werkt en wat het oplevert.

Locatie
We sluiten de reeks Japan Open Cafés van 2016 af in Amsterdam. Vanaf 18:00 bent u van harte welkom in het Lloyd Hotel, gevestigd aan de Oostelijke Handelskade 34.

Over het Japan Open Café
Het Japan Open Café heet iedereen met een interesse in Japan welkom! Wij hebben als doel om op informele wijze een platform te creëren voor mensen die zakelijk of uit interesse met Japan bezig zijn, in wat voor vorm dan ook. Wij willen de mogelijkheid bieden om connecties op te doen, kennis te delen en ideeën te bespreken met mensen uit verschillende sectoren en uiteenlopende achtergronden.

Tot ziens op 30 november!

https://www.facebook.com/events/423638301093480/

Kunisada, drama en schoonheid

Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‘Kunisada. Drama en schoonheid’. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een Europese primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada’s oeuvre.

De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Bezoek beide delen om de artistieke ontwikkeling van Kunisada optimaal te ervaren. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren wordt zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.
Deel I: 9 december 2016 t/m 22 januari 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1805 tot 1828
Deel II: 24 januari 2017 t/m 5 maart 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1829 tot 1865

Link: http://www.sieboldhuis.org/tentoonstellingen/detail/kunisada._drama_en_schoonheid

Locatie: Rapenburg 19, 2311 GE Leiden

Helden in Japanse prenten

JAPANSE HELDEN

Tal van helden zijn er te vinden in de Japanse geschiedschrijving. Grote generaals die belangrijke veldslagen voerden en slimme krijgers die de keizer verdedigden tegen onheil als ziekten of tegen angstaanjagende, vaak mythische beesten. De populaire verhalen rondom deze helden vonden hun weerslag in prenten en als illustraties in boeken. De meerkleurige houtsnede, als enkele prent of als drieluik, leende zich uitstekend voor spectaculaire weergaven van de momenten van actie.

Museum Volkenkunde; 1 september 2016 t/m 29 januari 2017: Helden in Japanse prenten.

https://volkenkunde.nl/