Over…

  • De stad Nagasaki

Nagasaki (長崎) is een stad in de prefectuur Nagasaki op het eiland Kyūshū (九州). De stad heeft zo rond een half miljoen inwoners en ligt in de baai van Nagasaki.

Nagasaki is vanouds een havenstad. In de baai van Nagasaki lag het kunstmatige eiland Dejima (ook Deshima gespeld), waar aanvankelijk de Portugezen en later de Nederlanders handel dreven met Japan. De Shōgun zette vanaf 1614 de christenen uit Japan. Omdat de Nederlanders geen andere intenties hadden dan handel drijven en hielpen bij het verjagen van andere christenen mochten zij op Deshima blijven varen. Van 1641 tot 1853 was de Nederlandse handel via Deshima het enige Europese contact met Japan.

Drie dagen na de atoombom op Hiroshima wierpen de Verenigde Staten op 9 augustus 1945 ook op Nagasaki een atoombom, genaamd Fat Man. Het doel van de bom was eigenlijk het verwoesten van de stad Kokura, maar deze stad was bewolkt en daarom ging men over naar het tweede doel, het industriële gebied van Nagasaki. De bom explodeerde 469 meter boven de voorstad Urakami en maakte in totaal bijna 150.000 slachtoffers (74.000 direct omgekomen doden en 75.000 gewonden). Nog jaren later eiste de ioniserende straling die vrijkwam uit de bom nog veel slachtoffers. Na deze tweede atoombom capituleerde Japan. De stad Nagasaki werd na de oorlog weer volledig opgebouwd.
Nagasaki is op het moment een bruisende stad met veel bedrijvigheid. De voornaamste sectoren zijn maritiem, toerisme, medisch en ICT.

Aantal inwoners: 442.325 (2010)
Huidige burgemeester: de heer Tomihisa Taue.

stadhuis-bezienswaardigheden-1(p-location,645)(c-0)

  • De stad Leiden

De geschiedenis van Leiden gaat ver terug. Aan het eind van de vijftiende eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Dit was voor een groot deel te danken aan de internationale lakenindustrie. Vanaf de zestiende eeuw keerde het economisch tij. Het was de tijd van de Hervorming en protestantse stromingen werden fel vervolgd. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing en werd door de Spanjaarden belegerd.

Leiden was na Amsterdam de grootste stad van de Republiek. Ondanks diverse grote pestepidemieën verveelvoudigde de bevolking. In 1611, 1644 en 1659 moest de stad weer vergroot worden en kreeg de singelring haar huidige vorm. Op het hoogtepunt rond 1670 woonden er ruim 60.000 mensen dicht op elkaar.

Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland. De Leidse universiteit Leiden kreeg in 1575 de eerste universiteit in de Noordelijke Nederlanden. Het verhaal gaat dat dit een beloning was voor het heldhaftig verzet van Leiden tijdens het Beleg. De Leidse universiteit ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste universiteiten van Europa en de grote mate van gewetensvrijheid bevorderde haar bloei.

Leiden heeft in de laatste dertig jaar van de 20ste eeuw een enorme gedaantewisseling ondergaan. In de jaren zestig was Leiden een verpauperde fabrieksstad met als voornaamste lichtpunt de universiteit. Begin jaren tachtig waren de industrieën verdwenen. Het ging gepaard met grote werkloosheid, maar de stad vond nieuwe werkgelegenheid.

Bijzonder is het Leiden Bio Science Park en andere hightech bedrijvigheid in de Leeuwenhoek. De Leidse werkloosheid is laag en de bevolking behoort tot de hoogst opgeleide van Nederland.

De herstelde monumentale binnenstad biedt tegenwoordig een bijzonder aangenaam verblijfsklimaat voor bewoners. Ook het groeiend aantal toeristen en dagjesmensen dat historisch Leiden met haar monumenten en musea, oude steegjes, grachten en singels, heeft ontdekt, weet Leiden bijzonder te waarderen.

Aantal inwoners: 121.754 (2015)
Huidige burgemeester: de heer Henri Lenferink.

Reacties zijn gesloten.