Guus Rijven – draak van het wit

Wanneer gaat feit over in fictie, heden in verleden, verbeelding in concrete materie? Het is de rode draad van het panoramische oeuvre van fotograaf Guus Rijven (Den Haag, 1947). De afgelopen jaren toog Rijven voor een groot onderzoeksproject naar het Japanse Nagasaki. Daar onderzocht hij, nu eens als slenterende straatfotograaf dan weer als conceptueel kunstenaar, de banden tussen de stad van nu en het kunstmatige eilandje Deshima, dat eeuwenlang het enige kiertje was waarlangs kennis over en rijkdommen uit het strikt gesloten feodale Japan naar het Westen vloeiden.

De draak van het wit is een solotentoonstelling van een fotograaf die een scherp oog heeft voor het moment en het detail, maar de geheimzinnigheid van wat was, is en zal zijn niet uit de weg gaat. In musea in Nagasaki, Leiden en Den Haag heeft Rijven daarnaast zo feitelijk mogelijk vastgelegd wat in de bodem van Deshima is opgegraven en wat de Hollandse koopmannen in de zeventiende eeuw uit Deshima aan ‘depots’ mee terug naar huis brachten. Zo ontstaat een verzameling getuigenissen van soms botsende restfragmenten die uitgroeien tot iets volwaardigs en nieuws.

De tentoonstelling is te zien van 19 september – 20 december 2020 in De Ketelfactory te Schiedam. Meer informatie op de website.

Hoofdstraat 44
3114 GG Schiedam (NL)
+31 (0)10 473 81 23
info@deketelfactory.nl

Omotemonbashi: 24 & 25 November: Opening brug

Prinses Laurentien bezoekt op 24 november de openingsceremonie van een hernieuwde historische brug in Japan. De Omotemonbashi brug verbond in de zeventiende en negentiende eeuw Nagasaki met het eiland Dejima, waar een Nederlandse handelspost was gevestigd.

De brug is voor de Japanners van belangrijke historische betekenis. Tijdens de nationale isolatie van Japan, was de Nederlandse handelspost op Dejima (van 1641 tot 1859) een belangrijke informatiebron voor het land. Het eiland was de enige verbinding met de westerse wereld en via de Nederlanders bleef Japan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Het eiland is geregistreerd als nationaal erfgoed en trekt jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers.

Link: https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/prinses-laurentien-naar-nagasaki-voor-brug-1.1441906

En http://nagasakidejima.jp/archives/10332

Facebook: https://www.facebook.com/nagasakidejima/