Kawahara Keiga – kamerscherm “Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki”

Een onbekend en volstrekt uniek topstuk van de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga (c.1786-c.1860) is recent ontdekt en aangekocht door het Nationaal Museum van Wereldculturen. Conservatoren troffen het manshoge kamerscherm (acht panelen van samen bijna 5 meter breedte) van grote kunsthistorische betekenis aan in privébezit. De voorstelling toont de baai van Nagasaki met daarin de Nederlandse handelspost op het eilandje Deshima in 1836. Het wordt een sleutelstuk binnen de Japan-collectie van Museum Volkenkunde.

Cool Japan Symposium

Op 4 en 5 september vindt in de grote zaal van Museum Volkenkunde het wetenschappelijke COOL JAPAN symposium plaats.

Dinsdag 5 september stellen we de deuren open voor iedereen die geïnteresseerd is in COOL JAPAN.

Deze middag zijn er bijzondere demonstraties te zien, gelinkt aan COOL JAPAN. Onder andere door de Japanse kunstenaar en cute fasion pionier Sebastian Masuda, door het kunstenaarstrio THREE, die ter plekke anime figures omsmelten tot nieuwe kunstvoorwerpen en door Johan Neefjes, mangatekenaar. Na afloop vindt er een meet and greet plaats met de kunstenaars.

Middagprogramma op 5 september bijwonen? Meld je dan aan door een email te sturen naar rcmc@wereldculturen.nl. De toegang tot het symposium is gratis. De voertaal van het symposium is Engels.

Link: http://cooljapan.volkenkunde.nl/nl/events/cool-japan-symposium-5-september

Locatie: Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Helden in Japanse prenten

JAPANSE HELDEN

Tal van helden zijn er te vinden in de Japanse geschiedschrijving. Grote generaals die belangrijke veldslagen voerden en slimme krijgers die de keizer verdedigden tegen onheil als ziekten of tegen angstaanjagende, vaak mythische beesten. De populaire verhalen rondom deze helden vonden hun weerslag in prenten en als illustraties in boeken. De meerkleurige houtsnede, als enkele prent of als drieluik, leende zich uitstekend voor spectaculaire weergaven van de momenten van actie.