Theeceremonie, Robots en Prof. Matthi Forrer

Donderdag kwam er hoog bezoek naar ’t Klankbord. Niet alleen de studenten van het Technolab kwamen uitleggen over robotica, maar er was ook een Japanse Theemeester aanwezig. En tot slot Prof. Matthi Forrer. Jaren verbonden aan museum Volkenkunde en nauw betrokken bij de restauratie van Dejima in Nagasaki, Japan.

Donderdag en Vrijdag krijgen alle groepen van Theemeester Suzuki les in het verfijnen van de kunst van de Japanse theeceremonie. Hij werd hierbij geholpen door zijn vrouw en ook zoontje Rando van tien maanden was er ook bij en trok natuurlijk bekijks.

De studenten van Technolab lieten de oudere groepen zelf een robot bouwen en programmeren. Japan staat bekend om zijn robotica industrie en het is een van de speerpunten van de Japanse overheid voor de komende regeerperiode.

Prof. Matthi Forrer nam de kinderen mee naar Dejima in Nagasaki. Op dit eilandje hebben de Nederlanders als enigen handel mogen drijven tot 1868 tijdens de afsluiting van Japan voor buitenlandse mogendheden. Op dit eilandje woonden en werkten de Nederlanders. Dejima is door de kinderen op het schoolplein getekend, inclusief alle huisjes die erop stonden.

Daarna kregen alle kinderen een rol toebedeeld. Er was een opperhoofd van de handelsverstiging, er waren mensen die op de uitkijk stonden voor de zeilschepen van de VOC. Er waren handelaars, mensen die de administratie deden,  Koks, bedienden. Je kan het zo gek niet bedenken of ze waren op dit kleine eilandje voor de kust van Nagasaki.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.