VERLENGD! Educatief scholenprogramma: het verhaal van Johan

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Japan werd getroffen door atoombommen. Wat zijn de gevolgen van de atoombom op de mensen en de omgeving? Dat is te zien in de tentoonstelling ‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’ van 25 september 2020 t/m 17 januari 2021 in Japanmuseum SieboldHuis. Met persoonlijke objecten, verhalen en foto’s vertellen inwoners uit Hiroshima en Nagasaki over de impact van de bom op hun omgeving. Er wordt ook stilgestaan bij Nederlanders die de bom hebben meegemaakt. Dit aan de hand van het verhaal van Johan Schram die als krijgsgevangene gedurende de oorlog in Nagasaki heeft vastgezeten.

Het ‘Verhaal van Johan’ is een lesprogramma waarbij leerlingen meer te weten komen over de gevolgen van de atoombom, de Tweede Wereldoorlog in Azië en de voormalige Nederlandse kolonie ‘Nederlands-Indië’. De geschiedenis wordt behandeld aan de hand van het verhaal van een jonge marineman die vanaf 1939 in Nederlands-Indië diende. Hij werd in 1942 door de Japanse marine krijgsgevangen genomen en heeft gedurende bijna drie jaar in Nagasaki/Japan als dwangarbeider in een kamp vastgezeten. Hij heeft de atoombom op Nagasaki (9 augustus 1945) overleefd en is einde 1945 weer thuisgekomen. Zijn verhaal en dat van Japanse burgers tijdens diezelfde oorlog wordt verteld, tevens wordt aandacht besteed aan het nog steeds actuele proces van verzoenen en herdenken.

Het lesprogramma is voor groep 7 – 8 van het basisonderwijs en voor kinderen van 10 t/m 14 jaar. Schoolklassen uit Leiden kunnen gratis deelnemen aan dit lesprogramma.

Vanaf september 2020 kan Japanmuseum SieboldHuis weer schoolgroepen ontvangen. Om de veiligheid van de kinderen en museumbezoekers te garanderen zal het museum voorlopig alleen op maandag schoolklassen ontvangen. Het museum is exclusief geopend voor de klas.

Meer informatie en aanmelden kan via de website van Japanmuseum SieboldHuis:
https://www.sieboldhuis.org/informatie/scholen-educatie/lesprogramma-het-verhaal-van-johan

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.