Het Agora Leiden bezoekt “Het verhaal van Johan”

Op donderdag 5 november heeft het Bona Ventura Agora uit Leiden de tentoonstelling “De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki” in Japanmuseum SieboldHuis bezocht in het kader van het lesprogramma “Lesprogramma ‘Het verhaal van Johan'” door André Schram.

Het ‘Verhaal van Johan’ is een lesprogramma waarbij leerlingen meer te weten komen over de gevolgen van de atoombom, de Tweede Wereldoorlog in Azië en de voormalige Nederlandse kolonie ‘Nederlands-Indië’.

De geschiedenis wordt behandeld aan de hand van het verhaal van een jonge marineman die vanaf 1939 in Nederlands-Indië diende. Hij werd in 1942 door de Japanse marine krijgsgevangen genomen en heeft gedurende bijna drie jaar in Nagasaki/Japan als dwangarbeider in een kamp vastgezeten. Hij heeft de atoombom op Nagasaki (9 augustus 1945) overleefd en is einde 1945 weer thuisgekomen. Zijn verhaal en dat van Japanse burgers tijdens diezelfde oorlog wordt verteld, tevens wordt aandacht besteed aan het nog steeds actuele proces van verzoenen en herdenken. Aansluitend krijgen de leerlingen een interactieve rondleiding door de tentoonstelling en ervaren de oorlog vanuit Japans perspectief. Na afloop is er een gezamenlijke nabespreking.

André Schram

André Schram is een ervaren docent en de zoon van Johan, een oud-krijgsgevangene Fukuoka-2 in Japan. André weet veel over Japan, Nederlands-Indië en de Tweede Wereldoorlog in Azië. Tevens is hij auteur van het lesboekje ‘Het verhaal van Johan. Drie jaar in Japan, maar niet vrijwillig!’

‘De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki’ 25 september t/m 17 januari 2021

Er zijn nog plekken beschikbaar voor scholen voor dit programma. Neem contact op het Japansmuseum SieboldHuis onder Tel: 071-5125539 of info@sieboldhuis.org

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.