Terug naar Japan. Verslag van een ontdekkingsreis

Op 1 februari j.l. is “Terug naar Japan. Verslag van een ontdekkingsreis” verschenen bij uitgever Aspekt geschreven door Anne Sey.

Anne Sey, japanoloog, is vele malen in Japan geweest. En toch, de eerste ontdekkingen door westerlingen van dit eilandenrijk meer dan vier eeuwen geleden – niet meer in te halen. Hopeloos te laat. Dat gevoel blijft knagen. Alsnog wil zij een voet tussen de deur van de tijd krijgen. Met de frisse blik van een ontdekkingsreiziger ervaren hoe dicht zij bij haar geliefde Japan kan komen. Het oude Japan, toen daar de eerste westerlingen aan wal stapten. Terug naar dat Japan.
Deze keer maakt zij de reis op de fiets, een bijna duizend kilometer lange tocht. Zij slaat haar tent op in een tempel, logeert in een kerk, slaapt achter een grafheuvel en ervaart dat wabi sabi verzoening is met imperfectie. Zij komt terecht in een nuffig huwelijkspaleis, wordt uitgezwaaid door ontelbare inktvissen, slaat op de grote bronzen bel van een kasteel en beleeft de oneindige pijn van de boeddhistische hel en de levensverlengende krachten van bronwater. Kortom, een avontuurlijke reis door het Japan van nu, dat eigenlijk niet zoveel anders is dan het oude. Japan – nog steeds het meest interessante land van de wereld.

Anne Sey studeerde Japankunde in Berlijn en aan de Tōkai-Universiteit in Japan. Sindsdien reist zij regelmatig naar Japan. Na haar promotie in de bedrijfskunde werkte zij aan diverse universiteiten in Nederland als docent en onderzoeker en bij de Nationale Politie als strategisch adviseur. Tegenwoordig is zij keramist en maakt werk geïnspireerd door Japanse vormgeving.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.